Dioraaman päivitystä 

Olen elämäni aikana saanut valmiiksi kaksi pienoisrautatiedioraamaa. Ennen niitä oli tosin kaikenlaisia kokeiluja, ja kolmannen aloitin viime vuonna. Lisäksi olen suunnitellut suurempaa ratasoikiomaisemaa, mutta se on jäänyt pääosin vain suunnittelun asteelle. Tilanpuutteen vuoksi projekti ei ole edennyt.

Tämän ensimmäisen pienoisrautatien aloitin joskus 17-18-vuotiaana, ja tein sen aikoinaanvanhaan kaiutin tasoon. Tasolle ei tuolloin ollut käyttöä, joten otin sen omiin tarkoituksiin. Dioraamalla on ikää jo yli 20 vuotta, joten ei ihme, että sitä joutuu tai saa välillä hieman päivitellä parempaan kuosiin. No, jätin siis uudemmat mallit hetkeksi rauhaan, sillä päätin korjata nuo kaksi vanhempaa.

Saksalaistyyppinen maisema syntyi lähinnä käytännön syistä. Suurin osa pienoisrautatietarvikkeista on saksalaisvalmisteisia, joten luonollisesti maisemakin sijoittuneen jonnekin itäiseen Saksaan päin. Sillä ei ole varsinaisesti mitään oikeaa esikuvaa, vaan se syntyi aikoinaan lähinnä ”fiilispohjalta.

Reilussa 20 vuodessa on ehtinyt tapahtua paljon ja välillä oli aikoja, jolloin en ollut missään tekemisessä pienoisrautateiden kanssa. Hyvin dioraamani ovat silti kestäneet aikaa, ainakin omasta mielestäni. Taidotkin ovat hieman ajan kuluessa karttuneet, onhan tarjolla paljon ohjeistusta ja neuvoja, erityisesti YouTubessa. Instagammistakin saa paljon hyviä vinkkejä.

Rakentamaan oppii tietenkin itse kokeilemalla. Olen tyytyväinen omaan kädenjälkeeni, mutta pyrin siihen että seuraava on sitten parempi. Muuten menee (taas) pensselit santaan.

Alla muutamia kuvia.


Seuraavaksi otan työn alle toisen dioraamani, joka sijoittunee jonnekin päin Yhdysvaltoja. Raportoin sen restauroimisesta sitten myöhemmin.