Pienoisrautatiet

Harrastus

Pienestä lähtien rakennellut monenlaisia dioraamoja, mutta juurikaan mikään ei ole säilynyt tähän päivään asti. Koska pienoisrautatiet olivat kalliita, pääsin harrastuksen pariin varsinaisesti vasta täysi-ikäisenä.

On tehnyt useita dioraamoja saanut valmiiksi kaksi dioraamaa. Vanhimmat ovat valmistuneet 1990-luvun lopulla, mutta viimeiset isot ”päivitykset” tehty vuonna 2019. Dioraamat ovat olleet esillä mm. Lahden ja Vierumäen rautatiepäivissä. Vuodesta 2020 lähtien dioraamoja on syntynyt useita.

Materiaalia on kerääntynyt vuosien mittaan, aloitussetti, kiskoja, rakennuksia ja maisemointitarvikkeita. Nettikirpputorit ja -huutokauppapaikat ovat hyviä kanavia tarpeiston hankintaan, niin kaikkea ei tarvitse aina ostaa uutena kaupasta. Osa tarvikkeista on tehtävissä itse myös 3D-tulostamalla tai laserleikkauksella.

Enemmän pienoisrautateistä > tulipyörä.fi-sivustolla

Pienoisrautatiet ovat tulleet tutuksi myös yhdistystoiminnan kautta. Ollut tekemässä Lahden rautatieharrastajat Topparoikan ry:n ns. kerhorataa. Tarkempia tietoja yhdistyksen nettisivuilta.

Topparoikan Vesijärven sataman pienoisrautatie.
(Kuva Sauli Hirvonen)

Esimerkkejä omista dioraamoista 
Pohjoisamerikkalaistyyppinen, kuvaa tavaran kuormausaluetta.
Koko 405×605 mm.
Rakentaminen alkoi joskus 1990-luvun lopulla. Koottu vanerilevylle. Vuonna 2019 dioraamaa on päivitetty.

Saksalaistyyppinen, kuvaa pientä pysäkkiä jossain päin Saksaa.
Koko 400×400 mm.
Rakentaminen alkoi joskus 1990-luvun lopulla. Koottu kau’utintasoon. Päivitetty useampaan kertaan, viimeksi keväällä 2019. Lue lisää.