Pitsapiirakka

Sain muutama vuosi sitten idean yhdistää kaksi suomalaista kansallisruokaa eli karjalan-/riiisipiirakan ja pitsan. Hain pitsapiirakalle vuonna 2018 Patentti- ja Rekisterihallituksen mallisuojaa, kuitenkaan saamatta sitä. Tuotteessa ei ollut sellaisia ainutlaatusia ominaisuuksia, joiden vuoksi mallisuoja olisi voitu myöntää.

Hieman PRH:n päätöksen jälkeen luin sattumalta artikkelin, jossa eräs yrittäjä kertoi yrittäneensä samanlaisen piirakan kanssa markkinoille. Markkinoille asti tuote pääsikin, muttei kuitenkaan lopulta menestynyt. Ilmeisesti rypytetyn riisipiirakan täytemuunnelma ei vedonnut kansan syviin riveihin, vaikka koeryhmä oli antanut tuotteelle positiivista palautetta.

Alla olevassa kuvassa protyyppi piirakasta. Kuvassa se on isokokoinen noin normaalin pellin levyinen eli jotakuinkin pitsan kokoinen.

Iso kiitos Tytille suuremmoisesta avusta!

Selostus

Pitsapiirakka on pitsan ja riisipiirakan välimuoto, jossa yhdistyvät em. piirakan muoto sekä pitsalle ominaiset raaka-aineet, käytännössä täytteet. Valmistustapa nuodattelee yhdistelmä piirakan ja pitsan valmistustapoja.

Oleellinen on muodon ja sisällön yhdistelmä, jossa yhdistyy kaksi suomalaisille tuttua ruokaa. Mallisuojaa haetaan muotoon, jossa piirakan soikion/ovaalin muotoinen rypytetty reuna yhdistyy täytteisiin, jotka yhdistetään normaalisti em. pitsan täytteiksi. Piirakan halkaisijan koko voi vaihdella 10 cm (piirakka) 30 cm (pitsa).

Taikina

Taikinan voi tehdä joko vehnä- tai ruisjauhoista.

Täyte

Perustäyte koostuu tomaattimurskasta ja juustosta. Muina täytteinä voidaan käyttää mitä vain oman maun mukaan. Kuvan mallissa täytteinä on juustoa, tomaattia, paprikaa, kinkkua.

Piirakkaa voi valmistaa myös makeana versiona ja käyttää täytteenä esim. hilloa.